Rakkauskirje

Syyskuun ensimmäisenä tiistaina oli perhosia vatsassa. Opetin ensi kertaa elämässäni. Perhosilla oli perusteensa: jos en osaakaan, Suomeen valmistuu muutaman vuoden kuluttua nelisenkymmentä ympäristöteknologian insinööriä, joilta puuttuu tärkeä pala teknistä yleissivistystä. Vastuu on sikälikin suuri, että olin aikeissa varastaa yhteiskunnalta suunnilleen kahden henkilötyövuoden verran resursseja. Karvan alle 40 opiskelijaa tekee kukin laskennallisesti 81 tuntia töitä kurssin eteen. Jos en osaa antaa tälle ajalle vastinetta, olen tunaroinut kolmisentuhatta tuntia pöpelikköön.

Minua rehellisesti sanottuna jännitti ihan älyttömästi mennä luokan eteen ensimmäistä kertaa. Luojan kiitos täysin turhaan. En tiedä mitä pelkäsin eniten, mutta aika pian ymmärsin, että näitä ihmisiä on hankala olla rakastamatta.

Aloitin omat insinööriopintoni kymmenen vuotta sitten. Väitän, että meidän tuolloinen ryhmämme ei ollut yhtä aikuismainen, fiksu, kunnianhimoinen, ahkera, keskusteleva, rakentavasti kriittinen ja älykäs kuin se ryhmä, jota turhaan alkusyksystä jännitin.

Ihailen vilpittömästi näitä nuoria. En osaa täsmentää tarpeeksi yksityiskohtaisesti mitä kaikkea hyvää syksyn mittaan sain kokea, mutta yhdistelmä innostuneisuutta, ahkeruutta, keskusteluja ja hyvää ajattelua jäi lämmittämään mieltä pitkäksi aikaa.

Joskus keskustelimme opiskelijoiden kanssa siitä, miten paljon opiskeleminen kysyy ahkeruuspääomaa ja työtunteja. Tiedän, että minun kurssillani tehtiin töitä aika paljon. En silti sanoisi, että töitä tehtiin liian paljoa. Sanoin jollakin luennolla, ja sanon taas: välitän opiskelijoista ihan liikaa, että voisin päästää heidät helpolla. Rakkaudesta se hevonenkin, eikö totta.

Taylor Mali sanoo loistavassa What teachers make –runossaan ”how dare you waste my time with anything less than your very best?”. Haluaisin muuttaa tätä vähän. Kyse ei ole minun aikani tuhlaamisesta, vaan opiskelijoiden ajasta. Nämä nuoret ovat tietoisesti päättäneet uhrata parhaasta nuoruudestaan neljä vuotta siihen, että jokaisena arkipäivänä kiipeävät Kaskenmäkeä ylös Sepänkadun kampukselle oppimaan uusia asioita. Ja tämä kaikki vaivannäkö vain siksi, että pystyisivät tulevaisuudessa parhaalla mahdollisella tavalla elämään Arkhimedeen valaa toteen.

Tämä panostus on mielestäni niin arvokas, että opettaja ei saa olla vaatimatta jokaiselta parasta suoritusta ja ahkeruutta. Neljä vuotta elämästä on niin kova hinta, että sille on saatava hyvä vastine. Ja se vastine irtoaa ainoastaan kovalla työnteolla.

Tässä on oma lehmä ojassa. Minä aion aikanani eläköityä maailmaan, jota nykyiset opiskelijat pyörittävät. Kolmekymppisellä on eläkkeelle vielä jokunen vuosi matkaa, mutta vanhenen silti näiltä osin huoleti. Ei jännitä vähääkään antaa isänmaata nuorempien käsiin.

Hienoa on ollut huomata, että tämä taika yltää yhtä opiskeluryhmää pidemmälle. On totta, että opettamani luokka on todella fiksu, mutta yhtä totta on että fiksuja nuoria tuntuu kävelevän Turun ammattikorkeakoulun käytävillä enemmänkin. Olen syksyn aikana tehnyt töitä muidenkin opiskelijoiden kanssa, vaikka tuntimääräisesti vähemmän kuin tämän ryhmän parissa. Samat sanat uskallan ulottaa kovin moneen näistä opiskelijoista. Kasvamassa on hienojen insinöörien sukupolvi.

Ei meillä suomalaisilla mitään hätää ole. Pidetään vain huoli siitä, ettei aliarvioida ja lannisteta tulevia tekijöitä — nämä puolestaan pitävät huolen siitä, että yhteiskunta pyörii jatkossa vähintään yhtä hyvin kuin aiemmin.

5.1. julkaistaan blogiartikkeli, missä puhutaan rakkaudesta vähän enemmän. Rakkaus on opettajan työkaluista tärkein. (edit 5.1. kirjoitus on nyt luettavissa)

Tietoa kirjoittajasta

Sakari Koivunen

Nörtti sekä robottiautomaation että tietojärjestelmien suunnalta katsottuna.

2 vastausta artikkeliin “Rakkauskirje”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s