Kokemuksia Chromebookista

Tuskaannuin puolivillaiseen kotikoneeseeni tovi sitten. Huomaan myös, että oma tapa ja tarve käyttää tietokonetta on muuttunut. Pidän itseäni edelleen nörttinä, mutta aika harvoin aidosti tarvitsin Linux-komentoriviä mihinkään ja paikallisesti pyöriviä ohjelmiakin tuli käynnisteltyä entistä harvemmin. Arki pyörii yllättävän vahvasti selaimen ympärillä, ja siitäkin käytöstä mobiililaitteet ovat syöneet aika siivun.

Vanhoja tuskaantumista aiheuttavia kotikoneita on oikeastaan kaksi. Pöytäkone on käynyt jo kovin vanhaksi ja on jotenkin vähän rikkikin; ei aina saa itseään käynnistymään biosin paremmalle puolelle. Pöytäkonetta sitä paitsi tulee kaivattua kovin vähän. Varsinkin kun se on niin iällä, että Youtube pykii ja omien valokuvien katselu sujuu raivostuttavan tahmaisesti. Olen asunut tässä asunnossa vuoden ja pöytäkone on edelleen muuton jäljiltä eteisen lattialla. Kertaakaan en ole kaivannut sitä niin paljoa, että olisi viitsinyt kantaa työhuoneeseen ja laittaa johtoja kiinni.

Toinen murheenkryyni on vanha läppäri. Sitä käytin enemmän, mutta omat taisteluhaavansa on valitettavasti silläkin. Akku ei kestä kuin reilun vartin ja virtajohdon paikalleen asettelu vaatii noitamaista näppäryyttä, koska se suostuu lataamaan vain tietyissä asennoissa. Kun tähän lisätään huutava tuuletin ja tuhnuinen teho, ei ollut kovin riemullista häärätä läppärilläkään.

Harkitsin hetken aikaa hyvän kannettavan ostamista. Kävin nopeasti makustelemassa Applen läppäreitä, mutta luojan kiitos en sortunut sellaiseen. Taatusti hyviä paikassaan, mutta minun tarpeeseeni sopii tällä kertaa paremmin murto-osan maksava muovinen pikkukone.

Ostin Acerin Chromebookin Gigantista karvan alle kolmella sadalla. En edes tiedä mikä tämän tarkka malli on, saati että muistaisin speksejä. Ja juuri sitä halusin. En jaksa innostua samalla tavalla teknisistä yksityiskohdista kuin joskus aiemmin. Nyt tärkeää on se, että homma sujuu helposti ja saan ne asiat hoidettua, mitä haluankin.

Jos Chromebook ei ole tuttu, niin yksinkertaistettuna se on läppäri, joka käynnistyy suoraan nettiselaimeen. Muita ohjelmia ei juurikaan ole eikä niitä voi asentaakaan samalla tavalla kuin muissa käyttöjärjestelmissä. Kaikki tapahtuu pilvipalveluiden kautta. Toki asioita saa tehtyä vaikka ei nettiyhteys olisikaan päällä, mutta kone herää toden teolla henkiin vasta kun yhteys verkkoon on auki. Ja näin se on kaikkien muidenkin koneiden kohdalla: suunnilleen kaikkeen mielekkääseen tekemiseen tarvitaan joka tapauksessa nettiyhteyttä.

Pidin koneesta heti alusta alkaen. Virtanapin painamisesta kestää alle kymmenen sekuntia ja kaikki on valmista. Akku kestää pitkään. Kone ei pidä mitään ääntä ja käy mukavan viileänä. Käyttöönotto oli helppoa: pari minuuttia, jonka aikana kysytään Google-tunnukset, valitaan käytettävä kieli ja naputellaan langattoman verkon salasana. Siinä kaikki.

Ja koska kaikki tiedostot ovat pilvessä, koneen rikkoutuminen tai pölliminen harmittaa radikaalisti vähemmän kuin perinteisellä koneella. Kipaisen vain kaupasta uuden, naputtelen salasanani ja jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

 

Tietoa kirjoittajasta

Sakari Koivunen

Nörtti sekä robottiautomaation että tietojärjestelmien suunnalta katsottuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s